Kipepeo - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Samuel en Caleb Baggermans - WaarBenJij.nu Kipepeo - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Samuel en Caleb Baggermans - WaarBenJij.nu

Kipepeo

Door: Elise Vonk

Blijf op de hoogte en volg Samuel en Caleb

24 Mei 2009 | Kenia, Nairobi

Kipepeo is een stichting waar 17 kwetsbare vrouwen uit de sloppenwijk Kibera (in Nairobi) werken. Zij recyclen oud papier en maken er unieke kaarten van. Kipepeo betekent in het Swahili ‘vlinder’ . Heel toepasselijk als je hoort dat ze oud papier transformeren tot unieke kaarten. Maar de transformatie heeft vooral betrekking op de vrouwen zelf. Deze baan geeft hen ruimte om aan zich zelf te werken en stelt hen tegelijkertijd in de gelegenheid om een inkomen te verdienen.

Het proces van papier scheppen tot het eindresultaat, beschrijf ik hieronder:
1. De papiersnippers worden opgehaald bij bedrijven in Nairobi. Bij Kipepeo selecteren ze het papier; witte en bruine snippers.
2. De snippers moeten vervolgens in water geweekt worden. Vervolgens worden ze handmatig uitgewrongen.
3. Daarna maalt één van de dames de snippers fijn.
4. Om de hoeveelheid papier af te meten, gebruiken de vrouwen lege tomatenblikje. Het bolletje papier wordt op een raster gelegd.
5. Het bolletje papier verdwijnt met rooster en al in het water. De pulp verdeelt zich over het raster.
6. Het raster wordt uit het water gehaald. Afhankelijk van het ontwerp van de kaart, zal er een patroontje in het papier aangebracht worden.
7. Het raster wordt verwijderd op een lap stof. De medewerker legt een nieuw stuk stof over het papier . Met een deegroller perst ze al het water uit het papier.
8. Vervolgens droogt men het papier in de zon.
9. Het droge papier wordt gevouwen en onder een ‘pers’ gelegd.
10. Een andere groep vrouwen maken tegelijkertijd applicaties voor op het papier. Het ontwerp komt óf uit eigen keuken, óf wordt door een klant aangeleverd.
11. Het is niet mogelijk om op geschept papier te schrijven, vandaar dat er een los vel ingenaaid wordt.
12. Op de achterkant van de kaart plakt de medewerker het label van Kipepeo. Elk label draagt de naam van één van de medewerkers, zodat de klant weet wie de kaart gemaakt heeft.
13. De kaart wordt in plastic gestoken en is klaar voor verkoop!

´Zeg ’t met een kaartje’, heeft voor mij een nieuwe lading gekregen. Het was weer een indrukwekkend en leerzaam bezoek!

• 24 Mei 2009 - 21:18

Papa En Mama:

Elise, je hebt het hele proces van kaarten maken duidelijk weergegeven, zo zien wij weer voordat een artikel in dit geval een kaart in de winkel ligt of klaar is voor de verkoop heel wat tijd en handelingen moeten doorstaan voordat deze dames er een centje wijzer van worden.Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij voor deze mensen steeds meer respect krijgt, zeker met de middelen die zij hebben om iets tot stand te brengen.
    Goed gedaan en liefs uit Wychen van ons beiden.

• 25 Mei 2009 - 08:54

SharePeople:

Heeeej zo'n kaart had je ons gestuurd! Wat leuk :-)

• 25 Mei 2009 - 21:33

Zr. Pauline Martens:

Hallo Elise,
    Wat een leuk idee om het hele proses op papier te zetten. Wat zijn die vrouwen creatief! En leuk om dat met elkaar te doen.
    Zo hebben ze steun aan elkaar, en fijn om georganiseerd te zijn dan tel je ook mee in de maatschappij, of werkt dat daar niet?
    Nog heel veel succes en plezier, in de hoop dat ook het papeiren gedoe gauw klaar is.En met het leuke menneke huiswaarts kunnen.
    Groeten voor jullie drieen, en een kusje voor Samuel.
    Zr. Pauline

• 26 Mei 2009 - 14:58

Serva:

Wat een mooie foto van Samuel bij je bericht van 15 mei, echt een snoepie. Hoe snel leert zo'n klein jongetje, pas nu ook maar op wat je zegt want de slechte woorden pikken ze het beste op en zeggen die meteen na!! Wat jammer trouwens dat je de kok al niet meer hebt, dus Frank kan weer lijnen!
    Interessant hoe die kaarten gemaakt worden, daar moet je wel veel geduld voor hebben. Ze zien er erg mooi uit, complimenten voor de maaksters.
    Groetjes van Serva

• 26 Mei 2009 - 19:08

Jorinde:

Nu pas een bericht! Zijn jullie er bijna weer... Onder het motto beter laat dan nooit... Vind het mooi te lezen en zien wat een mooi en relaxed mannetje is en jullie zomaar 'vallen' in papa en mamarollen! Geniet ervan en wij (zéker Dirk en Emma) zien ernaar uit om hem ook te ontmoeten!

Liefs, Jorinde

• 28 Mei 2009 - 07:00

JW En Johanneke:

Een reactie van jullie buren van Cedar Springs:

Zeer interessant en mooi zeg. Wij doen een waste management project in Githurai 44, misschien kunnen de dames een keer een demonstratie geven?

Leuk om een keer koffie te drinken, lekker op z'n Hollands?

Groetjes Johanneke en Jan Willem (C1)

• 28 Mei 2009 - 11:05

Arjan,Irene&Elaine:

Wil je bezoek adres nog vermelden als dat er is?
    asanti, Irene