Een parel in Kibera - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Samuel en Caleb Baggermans - WaarBenJij.nu Een parel in Kibera - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Samuel en Caleb Baggermans - WaarBenJij.nu

Een parel in Kibera

Door: Elise Vonk

Blijf op de hoogte en volg Samuel en Caleb

28 Mei 2009 | Kenia, Nairobi

Kibera is de grootse sloppenwijk van Afrika. Naar schatting 20% van de bewoners is besmet met aids en de helft is nog geen vijftien jaar oud. Naar schatting woont een miljoen mensen in Kibera, een kwart van de bevolking van Nairobi! Het gemiddelde ‘huis’ in Kibera is van karton en leem, met golfplaten daken en is 3 bij 3 meter groot. In een huis wonen gemiddeld 5 mensen, meestal in één kamer, met een aarden vloer en zonder ramen. Normale voorzieningen als water uit de kraan en een toilet ontbreken. Een toilet bestaat in Kibera doorgaans niet meer dan uit een gat in de grond buiten, waarvan zo’n 50 tot 500 mensen gebruik moeten maken. Ondanks het feit dat Kibera aan elkaar hangt van projecten, verbetert de situatie nauwelijks. De reden hiervan is projectgeld afhankelijk maakt. Waarom moeite doen om je eigen situatie te verbeteren als je buitenaf toch geld kunt krijgen?

We wonen nu eenmaal in Nairobi en dus wilde ook ik ‘the Kibera experience’ ondergaan. Samen met Samuël en nog een paar Nederlanders zijn we er doorheen gelopen. De bewoners waren over het algemeen best tolerant. Kinderen bleven maar zwaaien en roepen; ‘How are you?’ Je ziet dat mensen hier een zwaar leven hebben. Toch zijn er ‘pareltjes’ te vinden zoals de ‘handel in beenderen sieraden’, goed voor werkgelegenheid, inkomen en eigenwaarde. Kleine ondernemers kopen beenderen op bij slagers, die vervolgens in stukjes gehakt, geslepen, chemisch behandeld en geschilderd worden. Een zeer bewerkelijk , en voor de ondernemer ongezond, proces. Maar het is als de transformatie van rups naar vlinder; de kralen die uit de vieze, lelijke botten gevormd worden zijn prachtig.

Vervolgens koopt o.a. een Nederlands initiatief ‘Sieraden4life’ ( http://www.sieraden4life.nl) de kralen op. Deze organisatie steunt een aantal vrouwen die én alleenstaande moeder én HIV-positief zijn. Door sieraden te vervaardigen tegen een fair inkomen kunnen zij zichzelf en hun gezin beter verzorgen. De dames van Sieraden4life waren erg druk toen wij ze bezochten; ze hadden net een grote order uit Nederland gekregen. De gemiddelde productie per medewerkster ligt rond de 20 armbanden/kettingen per dag, een zorgvuldige eindcontrole inbegrepen. Ze moesten nog dus flink aan de bak om deze nieuwe order op tijd af te krijgen.

Naast de Nederlandse clientèle (via de webshop), liggen de sieraden ook op de Masai Market (markt voor toeristen). Het is daar een sport om met zoveel mogelijk spullen tegen een zo’n laag mogelijk bedrag naar huis te gaan. Nu ik weet hoeveel arbeid er in een beenderen sieraad gaat, zou ik iedere toerist in Kenia wel willen oproepen niet te onderhandelen over de prijs. Bovendien beloon je met een faire prijs de zelfstandigheid van de business en steun je een ‘pareltje’, een positief voorbeeld dat de bewoners van Kibera zo hard nodig hebben.

• 29 Mei 2009 - 08:48

Lennard:

Stukje geschiedenis en demographie: Kibera is afgeleid van het Nubische woord Kibra wat bos of jungle betekent. Kibera een sloppenwijk die zijn oorsprong vind in 1918 doordat Nubische soldaten stukjes land kregen in het bos (jawel!) buiten Nairobi als beloning voor bewezen diensten in de WO I en oorlogen daarvoor. De 'Britse Kroon' liet het onbeperkt groeien a. omdat de Nubische soldaten voormalige onderdanen waren en b. omdat ze 'stamloos'geworden waren en dus geen thuisland meer hadden. Tegenwoordig wonen er mensen van velerlei etnische achtergronden waarbij sommigen bepaalde gebieden domineren (en de administratieve processen). Het multi etnische character gecombineerd met de veelal op stammen achtergrond gebaseerde keniaanse politiek heeft geleid en doet dat nog steeds tot onrust in Kibera.

• 29 Mei 2009 - 20:35

Age:

Elise en Frank, 'leuk' om te lezen, met Annelies bezochten we dit project ook. Gek, het lijkt nu zo ver weg. Sterkte met alles!
    groetjes

• 01 Juni 2009 - 09:46

Younie:

He lieve Elise and Samuel... Hoe is het daar nu?
    Heb net even op de site gekeken. Mooie spullen verkopen ze daar en vreemd te vernemen dat dit gemaakt word door creatieve mensen in bizarre omstandigheden. Nou Ik weet nu waar ik cadeaus kan kopen voor de "vriendinnen".
    Inmiddels rent papa Frank door het hele land, om in 4 dagen zoveel mogelijk mensen te zien en bij te praten. Het weer is fantastisch en hebben ook flink genoten van de boot, die toch ouderwets weer motorische kuren toont. Maar gaat weer goed komen.
    Hoop alles goed gaat dikke knuffel voor jullie allebei.
    Tot snel..

• 01 Juni 2009 - 12:03

Marieke:

Lieve Elise en Samuel,

Jullie zijn nu met z'n tweetjes jammer dat kenia zo ver is anders hadden we natuurlijk wat leuks gedaan zonder mannen met kinderen!!!
    Het is hier in Nederland super weer Gijs en ik zijn een beetje ziek dus doen we het lekker rustig aan!
    Doen jullie voorzichtig samen,

Liefs en een dikke kus Marieke, Henri en Gijs